Spóroljunk a villamos energia kiadásainkon EuP berendezésekkel

Ahogy már észrevehették, a gyakorlatba is alkalmazásra kerültek az energiát használó termékekre vonatkozó előírások - EuP (energy using products), melyeket az Európai Parlament és Tanács fogadott el a 2005/32/EK irányelvében.

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2011.09.05 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

Az ekodizájn a termékek tervezésének javítására fókuszál, hogy csökkentse behatásait az élő környezetre a termék életciklusának minden fázisában. Mondhatjuk, hogy minden fejlesztés célja főleg az energia felhasználás csökkentése a gyártás, a felhasználás és újrahasznosítás során, valamint a keletkező hulladék minimalizálása a gyártás folyamán és a termék elhasználódása után. Az ekodizájn célja az is, hogy már a gyártási folyamatban hatékony legyen az energia felhasználás. Például egy relatív kis javítás a termék energia felhasználását tekintve nem lenne hatékony, ha ez jelentősen megnöveli a gyártási folyamatban felhasznált energiát. Ebben a rövid cikkben szeretnénk Önöket megismertetni az ekodizájn néhány alapelvével és előírásával.

Az előírások meghatározásának alapját az ekodizájn termékekre a 2005/32/EK irányelv határozta meg 2005 júliusában, melyben az EuP – Energy using Products meghatározás szerepelt. Ezután a 2009/125/EK, irányelv következett, mely meghatározta az ErP ErP kifejezést az energiával kapcsolatos termékekre (Energy-related Products). Az ErP kifejezést azért vezették be, mert pontosabb előírásokra volt szükség az olyan termékekre, melyek nem használják szükségszerűen az energiát, de részei olyan termékeknek, melyek használják.

Spóroljunk a villamos energia kiadásainkon EuP berendezésekkel
Fokozatosan további kiegészítő és pontosító irányelveket és rendeleteket vezettek be. Például a 1275/2008/EK sz. rendelet írja le a követelményeket az otthoni és irodai elektromos és elektronikus berendezések fogyasztására készenléti módban, ill. kikapcsolt állapotban. Ezen irányelv függelékei tartalmazzák azon termékek listáját, melyekre a rendelet vonatkozik és meghatározza az egyedi követelményeket. Ennek a rendeletnek kéne vezetnie előreláthatólag 2020-ban 35TWh energia megtakarításhoz a változások nélküli fejlődéssel összehasonlítva.

Az előbbiekben feltüntetett irányelv továbbá ki lett egészítve a 278/2009/EK, sz. rendelettel, mely meghatározza a külső tápforrások követelményeit. Az újdonság az, hogy a gyártó köteles a műszaki dokumentációban feltüntetni a hatékonyság mértékét négy terhelés típusnál. Ez a 100%-os, 75%-os, 50%-os és 25 %-os terhelésnél megadott hatékonyságot jelöli. Ez a rendelet határozza meg továbbá a minimálisan előírt átlag hatékonyságot is aktív állapotban a tápforrás teljes teljesítményének függvényében. Rendkívül aktuális napjainkban a 642/2009/EK sz. rendelet az ekodizájn televíziókra. Sok más mellett meghatározza, hogy 2011. augusztus 20-tól érvénybe lép az az előírás, hogy a készenléti állapotban a fogyasztás nem lépheti túl a maximális 0,50 W fogyasztást.

A teljes jogalkotás aránylag szerteágazó, minden dokumentum elérhető az EU hivatalos weboldalán és részletes leírást találhat az EU energia és ekodizájn weboldalain is. Ezen irányelvek bevezetése a gyakorlatba azt jelenti, hogy az elektronikai berendezések gyártóinak is kötelessége megismerni azon irányelveket, melyek az általuk gyártott termékekre vonatkoznak. Ez többek között azt is jelenti, hogy ha a gondosan megtervezett berendezésében egy kész modult használ, mint pl. külső tápforrást, AC/DC vagy DC/DC modult ajánlott ellenőriznie, hogy az megfelel-e az ekodizájn előírásainak.

Az SOS electronic-ná figyelünk arra, hogy csak az EuP előírásoknak megfelelő alkatrészeket kínáljuk Önöknek. Hisszük, hogy a modern, energetikailag hatékony alkatrészekkel kínálatunkból, Önök is olyan berendezéseket tervezhetnek és gyárthatnak, melyek kímélik környezetünket.

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.