SEAK: Akár 40 % -os megtakarítás a világításon, a minőség és intenzitás csökkenése nélkül, ma már magától értetődő

A szlovákiai székhelyű SEAK nemzetközi cég rendkívül sikeresen hoz létre hatékony világításirányítási rendszereket a köz- vagy magánszektor számára szinte az egész világon. A világításvezérlésre és az elektromos autók töltésére szolgáló megoldások saját fejlesztésével és gyártásával bizonyítja, hogy egy közép-európai kisvállalat is képes megváltoztatni a világtrendeket. Heliodor Mackoval, a SEAK vezérigazgatójával beszélgettünk a vállalatról, annak működéséről és terveikről. Az interjút Adriana Benediková vezette.
obr2793_pfa1454803921.jpg


Macko úr. Köszönöm, hogy időt szánt erre az interjúra. Mi sokat tudunk a cégükről. Azonban elmesélné olvasóinknak is, hogy mivel foglalkoznak?

Természetesen. Bár ez egy eléggé összetett téma, megpróbálom egyszerűen bemutatni. Közvetlenül a lámpatestbe és az elektromos kapcsolótáblába szerelt saját elektronikus moduljaink által szoftverünk segítségével távolról is kezelhetjük épületek vagy közösségi terek világítását. Például közvetlenül befolyásolhatjuk a fény intenzitását vagy színét. A helyes működés utólagos diagnosztikája alapján automatikus forgatókönyvekkel tudjuk összehangolni a világítási folyamatot úgy, hogy az ne csak a város működésére legyen pozitív hatással, hanem a pénzügyi költségekre is.

Az efféle szabályozás lényege, hogy ahelyett, hogy estétől reggelig folyamatosan teljes erővel világítanánk, logikusabbá tesszük a világítási folyamatot. Például a lakott területeken hajnali háromkor már nincs szükség akkora fényerősségre, mint este nyolckor. Statisztikák alapján úgy állítjuk be a fényerő görbéit, hogy azok megfeleljenek az emberek valós igényeinek.

Átlagosan akár 40%-os villamosenergia-megtakarítást érünk el ahhoz képest, amikor a világítás intenzitása nincs szabályozva. A mai árak mellett 40 %-os megtakarítást elérni egészen nagyszerű. Ezen felül a világítást szabadalmaztatott digitális tápvonali kommunikációnkkal szabályozzuk. Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanazzal a kábellel, mint amin keresztül a 230 V eljut a lámpához. Érdekesség, hogy cégünk digitális kommunikációt is biztosít ilyen módon, sokszor nagy távolságra.

obr2793_p6b16e3de31c2.jpg
Nagyon jól hangzik. Milyen referenciákkal büszkélkedhet?

Legnagyobb referenciáink közé tartozik Kijev, ahol körülbelül 50 000 lámpát kezelünk, Barcelona – 6 000 lámpa, Izraelben pedig körülbelül 30 várost. Jelenleg mintegy 15 országról beszélünk szerte a világon, és intenzíven dolgozunk a terjeszkedésen, hogy más országokba is exportálhassunk.

Mi a helyzet egy ilyen megoldás iránti kereslettel? Az igényt maguknak kell megteremteniük, vagy nagy az érdeklődés?

Őszintén. Az értékesítési osztályunk munkatársainak is keményen kell dolgozniuk, információkat terjeszteniük, és másokat is nevelniük. A városok gyakran egyszerűen LED-ekre cserélik a hagyományos lámpákat. Ugyanakkor, ha ésszerűbben járnának el, akkor a kezdetleges 10-15%-kal magasabb kezdeti befektetésük rövid időn belül megtérülne. Mert fogyasztásuk jelentősen csökkenni fog. Ennek az az oka, hogy pusztán a régi kisülőlámpát LED-re cserélve körülbelül 40%-os a megtakarítás, viszont megfelelő kezeléssel további 40 %-ot spórolhatunk. 

A városok világítása mellett a csarnokokat és a bevásárlóközpontokat is említette. A cégek hasonlóan gondolkodnak, mint a városok? 

Természetesen a cégek is spórolni akarnak. Legnagyobb ipari vásárlónk a Tesco értékesítési hálózata. Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon a cég gyakorlatilag minden nagyobb telephelyén mi kezeljük a világítást. További fontos ügyfelünk a magánszektorból a Volkswagen szlovákiai gyártóüzeme. Számukra azért van értelme, mert gazdaságosan megtérül, ha van elegendő lámpa.  

A modern csarnokokban általában tetőablakokkal vannak ellátva. Napközben, amikor süt a nap, kissé csökkentjük a világítás erősségét. Gondoskodunk arról, hogy a fény ne legyen zavaró, és mindig csak annyi legyen, amennyit meghatároztunk. Se több, se kevesebb.

Ha a hétköznapi irodai világításról beszélünk, akkor természetesen ott is megoldható, de a modern irodai világítás alacsony teljesítménye mellett sokkal inkább a világítás kialakításáról és rugalmasságáról van szó, mint a megtakarításról.

A felhasználó is kezelheti a modult? Vagy az elején beállítják, és aztán a beállítások szerint működik?

Természetesen irányíthatják. Kezdetben azonban mindig megegyezünk abban, hogyan működjön az automata üzemmód, és ha szükséges, az épületkezelő például ezután manuálisan vezérelheti a mobiltelefonjáról. Elméletileg minden lámpát külön is beállíthat, ha akarja (nevet).

Kik az Önök tipikus ügyfelei? 

A városok esetében a rendszerintegrátorok. Technológiagyártó vagyunk, így ritkán veszünk részt közvetlenül közbeszerzésben. Technológiát biztosítunk olyan cégek számára, amelyek átfogó megoldást kínálnak a város számára, beleértve a telepítést, a lámpákat és hasonlókat. Magukat a lámpákat nem mi gyártjuk; csak világításvezérléshez készítünk modulokat. 

Spanyolországban például van egy partnerünk, aki modulokat vásárol tőlünk, mi betanítjuk az embereiket, hogyan kell mindezt beállítani, és utána már ők intézik. Ugyanakkor szolgáltatást és karbantartást végeznek városaik számára.

Ez a tipikus értékesítési modellünk. Ipari vevők esetében, ahol egy ipari épület világítását mi irányítjuk, gyakran szolgáltatási szerződést kötünk, és közvetlenül tudunk kulcsrakész megoldásokat szállítani.

obr2793_p325df940b627.jpg
Válaszait többes számban meséli. Kik alkotják a SEAK vállalatot? 

A SEAK-nek van kutatási és fejlesztési részlege, amely villamosmérnökökből és programozókból áll, akik fejlesztik és tökéletesítik hardverünket és szoftverünket. Mindezt Ing. Goldmann vezetése alatt. 

Rendelkezünk továbbá egy gyártási részleggel, amelyet Kundra és Štofan úr vezetnek. Itt gondoskodnak a modulok megfelelő mennyiségben, szállítási határidővel és minőségellenőrzéssel történő gyártásáról. Végül pedig értékesítési és kivitelezési flottánkat Pindroch úr és Oravec úr vezeti, akik gondoskodnak termékeink értékesítéséről és a közvetlen ügyfeleinkről. Összesen 36-an vagyunk.

Hogyan látja Ön a cég jövőjét? Merre tekint?

Mindenekelőtt tovább fogjuk fejleszteni rendszerünket. Azon dolgozunk, hogy földrajzi portfóliónkat több országra is kiterjesszük. Ez fontos számunkra a stabilitás érdekében. A piac továbbra is viszonylag nagy, ugyanakkor az értékesítési ciklus viszonylag hosszú, és különböző választási ciklusok és támogatási konstrukciók is befolyásolják. Pozitívan hat ránk, hogy számos külföldi partnerünk van. Szerencsére a világjárványok és politikai változások különböző hullámai, parlamenti választások és hasonló események más országokban nem egy időben történnek. Ez biztonságot ad nekünk.

A piacon eltöltött évek alatt találkozott-e olyan érdekességgel, amelyre még most is emlékszik? 

A legnagyobb kihívást a technológiai bevezetés szempontjából az indiai kísérleti projekt jelentette számunkra, az elektromos hálózat nagyon rossz minősége miatt. Régiónkban a hálózati feszültség értéke szabvány szerint plusz-mínusz 230V.  Indiában nagyon gyakori, hogy napközben 150 V és 300 V között ingadozik. Az igazság az, hogy ez is előrevisz minket. Különösen India miatt fejlesztettük termékeinket, így most már túlélik a hálózat ilyen rövid távú ingadozásait. Beállítottuk őket az ilyen állapot észlelésére, ideiglenesen leválasztottuk őket, és meghosszabbítottuk az élettartamukat.

Egy másik érdekes helyzet egy vietnami kísérleti projekt során alakult ki. Ott állandó 70-80-90%-os páratartalom uralkodik nagyon magas hőmérséklet mellett. Az ilyen feltételek nagymértékben próbára teszik az elektronika és valójában a teljes kapcsolat minőségét. Amikor Vietnamban esni kezd az eső, akkor egy hónapig is esik, ugyanakkor viszonylag sűrű a növényzet. Egyszer egy olyan helyzetet kellett megoldanunk, amikor egy növény benőtte a lámpatestet, ami aztán elkezdett túlmelegedni. 

Volt már része olyan kudarcban, ami előre vitte?

Tevékenységünk kezdetén a SEAK világítótesteket is gyártott. Amikor ügyfelünknek olyan megoldásra volt szüksége, ami a piacon nem volt beszerezhető, mérnökeink megtervezték a lámpát, mi pedig elkészítettük az ügyfél számára. Sok egyedi terméket gyártottunk, és ez nagyon nem volt hatékony. 

Idővel sikerült leegyszerűsítenünk termékkínálatunkat, így most már csak arra koncentrálunk, amiben egyediek vagyunk. És ez a világítás szabályozása. Már nem akarunk mindent előállítani. Inkább beszerezzük az alkatrészeket minőségi beszállítóktól, vagy partnercégektől, mintsem minden apróságot megpróbáljunk előállítani. 

obr2793_pdf6e26dd9c6f.jpg


Hadd áruljam el, hogy nem ez az egyetlen iránya a vállalkozásnak. Ejtene pár szót az elektromos autók töltéséről is?

Bevallom, nagy rajongója vagyok az elektromos autóknak. Több mint 300 ezer kilométert mentem már "villanyon". Ezért tudom, hogy az elektromobilitás hatalmas terjeszkedésével a legnagyobb probléma a töltési infrastruktúra. Például, ha egy panelházban lakik, és az utcán parkol, nem vesz elektromos autót. Mert az autót ott kell tölteni, ahol általában parkol. De ha töltőállomásokat építenének az utcán, akkor járdákat kellene felásni, új kábeleket fektetni, stb... És itt jövünk mi a képbe. Mivel már mi kezeljük a világítást és tudjuk, hogy egy adott utca megvilágításához mennyi áramra van szükség egy adott időpontban, és melyik lámpa milyen intenzitással és fogyasztással világít, ezért az elektromos kábel maradék kapacitását az elektromos autók töltésére tudjuk ajánlani. 

A közvilágítás elektromos vezetékeit a régi, nem éppen hatékony lámpákhoz tervezték és építették, így a járdák alá fektetett kábelek viszonylag erősek és nagy átviteli kapacitással rendelkeznek. Ha a lámpákat intelligens LED-ekre cserélik, akkor hirtelen elég szabad kapacitásunk van az amúgy is föld alá temetett infrastruktúrában, és azt ki tudjuk használni. Arról nem is beszélve, hogy nappal nem világítanak a lámpák és a teljes kapacitást ki tudjuk használni.  

Rendszerünket csak egy olyan funkcióval bővítettük, amely megosztja a villanyátviteli kapacitást a lámpák és az egyes autók között. Tehát ha a lámpák megfelelően a parkolók mellé vannak telepítve, az utcák felásása nélkül tudunk töltőállomásokat létesíteni, és kihasználni a meglévő infrastruktúrákat. Olyan terméket tudunk kínálni a városoknak, amellyel a tömbházakban élők feltölthetik új elektromos autóikat.


obr2793_p356530d7e6e6.jpg

obr2793_pe0f575ce8b5e.jpg


Hogyan látja az elektromobilitást általánosságban és annak jövőjét? Növekszik-e az elektromos autók iránti kereslet, vagy a hidrogéné a jövő?

A válasz egyértelmű. A személyszállításban a jövőt az akkumulátoros elektromos autók jelentik, és nem a hidrogén. Ennek egyszerű oka van: a hidrogén nem olyan hatékony, és ami a legfontosabb, sokkal drágább. Az Európai Bizottság már tisztában van ezzel, mivel fokozatosan elhalasztja a hidrogénüzemű autók támogatását.

A hidrogénnek van értelme a teherszállításban, a vonatokban, a hajókban és a buszokban, de nem az autókban. Ha veszünk egy hidrogénes Toyota Mirai-t, többet fizetünk érte, mint a Tesláért, teljesítménye egy dízel Octaviához hasonlítható, úgy fog kinézni, mint egy Octavia, és annak az autónak az üzemeltetése is drágább lesz, mint egy Octaviának. Inkább azt a Teslát vagy VW iD4-et vagy KIA EV6-ot vegyünk.

Ami a töltőhálózat bővítését illeti, annak „smart”-nak kell lennie. A kérdés: "Mi lenne, ha holnap mindenki elektromos autót vásárolna?" pusztán hipotetikus, mivel ez természetesen nem fog megtörténni. Olyan ez, mint a „Mi lenne, ha mindenki egy másodperc alatt bekapcsolná az összes hajszárítót?” kérdés. Valószínűleg nálunk is lesz egy " blackout". Az elektromos autók és a töltési infrastruktúra kiépítése szempontjából nagyon fontos, hogy ezt menedzseljük, és a rendelkezésre álló kapacitást ki tudjuk osztani. Ezek mind olyan intelligens funkciók termékeinkben, amelyek egyedivé tesznek bennünket. 

obr2793_p1ff84f1e3c68.jpg
Milyen fejlesztésbe érdemes fektetni? Mi az a termék, amelyre összpontosítani kell?

Amikor az elektromobilitásról beszélünk, minden bizonnyal érdemes energiát fektetni hatékonyabb akkumulátorok és egyéb intelligens töltési funkciók fejlesztésébe. A Smart Grid terület elsősorban az elektromos autók növekvő száma és ezzel párhuzamosan a zöld energiaforrások gyarapodó mennyisége miatt fontos, amelyekből hiányzik a teljesítmény állandósága. Ezért nagyon fontos, hogy okosan szervezett hálózatunk legyen. Ez szerintem nagy kihívás.

Ugyanakkor nagyon érdekes területnek tartom az Internet of Things fejlesztését. Már vannak különféle érzékelőink, amelyek különböző módon kommunikálnak. És fontos megtalálni a módot arra, hogy az összes ilyen érzékelő által generált adatmennyiségből olyan információkat nyerjünk ki, amelyek valóban hasznosak. Csak adatokat generálni, és tárolni őket nem smart. „Okos” dolog az, ha hasznos információkat szerzünk. Ez a különbség adat és információ között.

Milyennek látja az SOS electronic céget, mint partnert? 

Hosszú évek óta dolgozunk együtt. A beszerzési osztályon azt mondták, hogy gyakorlatilag időtlen idők óta együttműködünk. Ami határozottan hosszabb, mint 10 év (nevet). A hosszú közös munka természetesen azt jelenti, hogy ez működik, a szállítás megbízható és számíthatunk rá. És nagy szükségünk van rá, különösen ezekben a bizonytalan időkben.

Elárulna néhány részletet a szabinovi kísérleti projektről?

Amikor belevágtunk, Szabinovban egyetlen elektromos autót sem regisztráltak. A kérdés az volt: „Kinek akarjuk ezt kiépíteni?“. A helyzet az, hogy a kínálat keresletet teremt. Amikor megépítettük, az első hónapban maximum 10 töltés volt az ott található közvilágítási töltőállomásokon.  

Decemberben már 120. Ez azt jelenti, hogy az emberek megszokták, és tényleg elkezdték használni. Azt is merem állítani, hogy egyesek éppen azért vettek elektromos autót, mert van hol tölteni. 

A város eddig ingyen szolgáltatja az áramot a töltéshez, de amikor (nemsokára) fizetőssé válik, akkor is olcsóbb, mintha benzint csapolnánk az autóba. 



Tekintse meg a Debatech 2022 konferencián készült interjút Heliodor Mack úrral a SEAK cégtől. Téma: Megújuló energiaforrások az elektromos járművek töltéséhez és az e-mobilitáshoz: lehetőségek és kilátások.



Érdekelnek további információk? Esetleg egyéb kérése, kérdése van? Töltse ki az alábbi űrlapot, és örömmel segítünk!

* A csillaggal (*) jelölt adatok megadása kötelező.

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

Összefüggő cikkek

Egyetért a sütik tárolásával?
Üdvözöljük az SOS electronic weboldalán. Mielőtt belépne online világunkba, szeretnénk megkérni, hogy engedélyezze, hogy sütiket (cookie) tároljunk böngészőjében. Hozzájárulása segít abban, hogy hibamentesen nézhesse meg oldalunkat, mérjük annak teljesítményét és egyéb statisztikákat készíthessünk. Mindemellett termékeinket és szolgáltatásainkat szó szerint személyre szabottan tudjuk így kínálni. Harmadik felek számára is biztosítunk sütiket. Nálunk azonban biztonságban érezheti magát.
A weboldal megfelelő működése
Stabilabb műszaki ellenőrzés
Jobb marketing ajánlat

Bővebben a sütikről
Bővebben a személyes adatok kezeléséről

Elsődlegesek Csak a kiválasztott sütik Az összes süti elfogadása