Ez a TOP innovatív ötletekkel teli kivételes rendezvény az első ilyen jellegű kiállítás a Közel-Keleten. A számos rajongó által megcsodált lélegzetelállító technológiai újítások mellett ez egyedülálló hely volt új üzleti kapcsolatok megszerzésére is. A kiállításon különféle technológiai vívmányokat mutattak be a világ minden tájáról.

A látogatók gazdag kulturális programban, interaktív kiállítások széles választékában gyönyörködhettek, és számos környezeti szempontból fenntartható kezdeményezéssel ismerkedhettek meg. Ezeket a progresszív gondolatokat egy helyen tapasztalhatták meg az odalátogatók.


obr2790_p457905eea319.jpg

Lélegzetelállító technológiák

A rendezvény a futurizmus, a monumentalitás és a fizikai jelenségek jegyében telt. A 2020-as Dubai Expo olyan hely volt, ahol a fenntartható dizájnt ötvözték a jövő időtlen építészetével. A látogatók olyan épületeket csodálhattak meg, amelyek képesek áramot, oxigént termelni vagy akár mikroklímát fenntartani.

Kiválogattuk a legérdekesebbeket

  1. Terra pavilon a fenntarthatóság jegyében 

97%-ban újrahasznosított acél és 1055 napelem. Ez a remekmű közvetlenül az egyik főbejáratnál állt. A Terra pavilon az energetikailag fenntartható működési stratégiát képviselte. 

Ez az épület képes minden energiát és vizet önállóan megtermelni. Hatalmas tölcsér alakú tető alatt rejtőzik, amely az esővíz és a levegő pára gyűjtőjeként is szolgál. Ezeket aztán az őt körülvevő kertekbe vezeti el. Az épület szomszédságában 18 kisebb, azonos rendeltetésű "energiafa" található, amelyek a nap felé forognak, és a felesleges energiát képesek későbbre eltárolni.

Az épület várhatóan évi 4 GWh áramot tud majd termelni. Ahogy a pavilon neve is sugallja, ezt az energiát főként a működésére használják fel, például "fák" forgatására, hűtőrendszerekre vagy vízgyűjtő és újrahasznosító berendezésekre.

obr2790_pf4f5e23195fd.jpg
Forrás: www.theplan.it

  1.   Expo Explorer – az ökológia az első

Hogy alakul az ökológiai közlekedés jövője? A helyszíni utazás mellett az EXPO Dubai 2020 látogatói saját maguk is megtapasztalhatták a jövőt az Expo Explorer vonattal, amely sűrített levegős technológiával működik.

Ez volt az első alkalom, hogy ezt a technológiát a gyakorlatban alkalmazták. A vonat végigvezette a látogatókat a kiállítás pavilonjain, és bepillantást engedett a közlekedés fenntartható jövőjébe. Mindössze bele kellett ugrani és élvezni a világ egyik legfontosabb eseményét.

obr2790_pfdafff81b030.jpg
Forrás: www.gulftoday.ae

  1.   Al Wasl Plaza, a kiállítás dobogó szíve

Az Expo Dubaj 2020 komplexum közepén foglalt helyet a fenséges Al Wasl Plaza.

Ez a lézerképernyő a maga nemében a legnagyobb. A kupola felépítése minden este 360 fokos vetítővászonra változott. Több, mint 250 kivetítő segítségével rendkívüli hangulatot lehetett teremteni a látogatók feje fölött, és bővíteni élményeiket az előadásról, amely középen egy kis színpadon zajlott.

Valamennyi esemény, pihenés vagy esti séta a kupola alatt felejthetetlen élménnyé változott. Mivel a kupola átlátszó volt, ez a lenyűgöző színház minden látogató számára elérhetővé vált bel- és kültéren egyaránt.

obr2790_p4427f57ea0c2.jpg

Forrás: www.world-architects.com

  1.   UK Pavilon – Ahogy a költő mondaná…vagy a mesterséges intelligencia?

A brit pavilon csodálatra méltó része volt a speciálisan átalakított, fa szerkezetbe ágyazott LED-kijelzőkkel ellátott fa homlokzata, amely 60 másodpercenként egy mesterséges intelligencia által generált verset jelenített meg.

A szakértők úgy képezték ki ezt az algoritmust, hogy több mint 15 000 angol és arab nyelvű verset „taníttattak meg” vele. A látogatók szavakat írhattak be az algoritmusba, majd a mobilalkalmazásban elolvashatták a generált verset.

EXPO 2020 Dubai. Technológiák, amelyektől a lélegzete is eláll

Forrás: www.prg.com

  1.   A jövő többszörösen takarékos liftje

Említést érdemel még a német mérnökök által kifejlesztett, modern toronyházakban való használatra tervezett MULTI lift. Nem kell hozzá kötél, és nem csak függőlegesen, hanem vízszintesen is tud mozogni.

Az úgynevezett maglev-et, azaz a mágneses levitáció technológiáját alkalmazza, ahol a mágnesek egy része tartja a kabin távolságát a tengelytől, egy része pedig biztosítja annak mozgását. Egy ilyen lift fő előnye, hogy nem "vágja le" az egyes emeletek alapterületét, mint egy normál lift. Ráadásul sokkal könnyebben optimalizálható az energiafogyasztása és az utasok várakozási ideje.

  1. Prodigy szupeszámítógép

A szlovák pavilon a Tachyum cég technológiai gyöngyszemét mutatta be. Ez egy univerzális Prodigy processzor volt, amely hitelességével igyekszik helyettesíteni az emberi agy funkcióit. Kapacitása akár 64 exaflop, amivel a maga nemében az egyik legerősebb szuperszámítógép.

Alkotói nagy reményeket fűznek az emberi társadalom számos összetett kihívásának megválaszolásához, a gyorsabb gyógyszerkutatástól és vakcinafejlesztéstől a klímaváltozás hatásvizsgálatáig, az időjárás előrejelzésig és a személyre szabott orvosi kezelésekig.

   7. MH2 hidrogén autó 

A szlovákok a mobilitás terén is innovatív megoldást mutattak be. Az egyedülálló MH2 hidrogénes autó a Kassai Műszaki Egyetem és a MATADOR Group együttműködésének köszönhetően jött létre, amely a hidrogén alternatív üzemanyagként való közeljövőben történő felhasználását és a károsanyag-kibocsátás minimálisra csökkentését tükrözte. Az ökológiai szempontok mellett az autó időtlen futurisztikus dizájnt is kapott.

obr2790_p27cd7d2280ac.jpg
Forrás: www.mhsr.sk

Mindenki megtalálhatta a neki megfelelőt

Az EXPO Dubai 2020 kétségtelenül a legmodernebb technológiák és innovációk bemutatója volt a világ minden részéről. A technológia iránt érdeklődők, ínyencek, művészek, ökoaktivisták és tulajdonképpen mindenki, aki nem közömbös bolygónk jövője iránt, tanulhatott valami újat. 

A 192 résztvevő ország nemzetközi együttműködés, élvonalbeli innovációk vagy fenntartható megoldások bemutatásával próbált inspirálni egyéneket és közösségeket a világ minden tájáról. Idén a Dubai Expo 2020 bemutatott innovatív találmányoknak és megoldásoknak köszönhetően járulhattak hozzá a világgazdaság beindulásához a koronaválság után.


 

Amennyiben érdeklik az újdonságok a technológia világából, figyelje weboldalunkat és tudjon meg többet.