Elektronikus berendezések tanúsítványa (2. rész) – Megfelelőség-értékelési eljárás és tanúsítás

Hogyan zajlik a megfelelőség-értékelési eljárás és a tanúsítás? Az „Elektronikus berendezések tanúsítványa” cikk-sorozatban most ezzel a témával foglalkozunk.

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2017.06.16 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

A megfelelőség-értékelési eljárás egy folyamat annak meghatározására, hogy a termék tényleges jellemzői megfelelnek a meghatározott műszaki követelményeknek és jogszabályoknak. Általában az EU irányelvei (és az adott ország nemzeti jogszabályai) írják elő az értékelési eljárás menetét. Abban az esetben, ha nincs meghatározott irányelv, az eljárásról maga a gyártó dönt. Például, legyártottunk egy berendezést, ami megfelel a szabványoknak és rendelkezünk a szükséges műszaki dokumentációval. Eldönthetjük, hogy szeretnénk-e ezt vizsgálatokkal is alátámasztani, és ha igen, akkor azokat magunk végezzük el, vagy rábízzuk egy akkreditált laboratóriumra. A megfelelőség értékelés célja, hogy a szolgáltató (tehát a gyártó, meghatalmazott személy, importőr vagy forgalmazó) kiad egy EU megfelelőségi nyilatkozatot és CE jelöléssel látja el a terméket. Ezzel a felelősség már őt terheli. Ez az eljárás a megfelelőség értékelés nevet viseli. A termék tulajdonságaitól függ, milyen jogi eljárás vonatkozik rá. Egyes berendezések esetében választható az a meghatalmazott személy általi tesztelés, viszont olyanoknál, amelyek robbanásveszélyes környezetbe kerülnek, ez előfeltétel a megfelelőségi nyilatkozat megszerzéséhez. Minden EU országban van egy meghatározott intézmény, amely ezeket a laboratóriumokat hivatalos igazolással láthatja el, és a követelmények teljesítése után különféle vizsgálatok végzésére válnak jogosulttá. Minden tesztelő intézmény csak olyan nyilatkozatot adhat ki, melyre fel lett jogosítva.
A tanúsítás csak egy része a megfelelőség értékelésnek, és nem minden esetben kötelező. Az eredmény pedig egy igazolás arról, hogy a termék teljesíti a jogszabályokban előírtakat (pl. szabványok, irányelvek, gépjárműre vonatkozó EGB előírások, stb.). Ha a termék jellege és típusa nem teszi szükségessé, a gyártó nem köteles minősítést készíteni. A tanúsítvány igényelhető is, pl. üzleti ügyfelek által. Nagyobb vállalati ügyfelek gyakran az EU-megfelelőségi nyilatkozat mellett még egy független laboratóriumi értékelést is elvégeztetnek, hogy megbizonyosodjanak a műszaki követelmények helyességéről, amit a gyártó állít. Erre szolgál az akkreditált labor által kiadott tanúsítvány. Tévedés lenne azt hinni, hogy a gyártó az EU-megfelelőségi nyilatkozattal teljesíti minden kötelezettségét. A felügyeleti hatóságok bármikor megvizsgálhatják a terméket, és ha hiányosságot észlelnek, kötelességük felmutatni, hogy mi alapján értékelték megfelelőnek a terméket. Az értékelésben leggyakrabban a gyártó a vizsgálati jelentésekkel támasztja alá állításait, és ha a jogszabályok ezt megengedik, maga is elvégezheti a teszteket. Azonban az a jellemző, hogy a gyártónak nincsenek meg a megfelelő kapacitásai erre, így segítséget kérhetnek a teszteléshez.

Hogyan zajlik egy ilyen eljárás az akkreditált laboratóriumokban?

A gazdasági szereplő felkéri az akkreditált laboratóriumot és alapvető információkkal látja el azt az adott termékről, valamint felvázolja a vizsgálati követelményeket. A felek megállapodását követően a gyártó rendelkezésre bocsátja a műszaki dokumentációt, valamint a terméket és a használati útmutatót. A dokumentációhoz tartozik még egy ún.kockázatbecslés. Ezt követően megegyeznek az eljárás menetében és ezután jöhet maga a termékvizsgálat és értékelés. Ha bebizonyosodik a megfelelőség, akkor a felhatalmazott személy kiállítja a vizsgálati jelentést és tanúsítványt. Hiányosságok észlelésekor a gyártót felkérjük az adatok kiegészítésére. Fontos azt is megjegyezni, hogy a termék megsérülhet a vizsgálat során, vagy tönkre is mehet. A tesztelt darab biztonsága vagy más paraméterei is sérülhetnek a vizsgálat során, így további használata vagy értékesítése már nem ajánlott.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő céget?

Olyan vállalatot kell felkérni, akik rendelkeznek a szükséges szabványokkal, szakképzet személyzettel és a szükséges berendezésekkel. Segítségül szolgálhat az akkreditációs tanúsítvány is, habár sok laboratórium tanúsítvány nélküli vizsgálatok széles skáláját kínálja.

Meddig tart és mennyibe kerül egy megfelelőség-értékelési eljárás?

Az eljárás időtartamát elsősorban a vizsgálatok mennyisége és összetettsége határozza meg, valamint a minta és a hozzájuk tartozó dokumentáció minősége is közrejátszik. Általában azonban néhány héttel kell számolnunk. Előfordul, hogy egy átfogó értékelésnél a laboratóriumok kisegítik egymást. Olyan vizsgálat lehetséges, amit Közép-Európában csak egyetlen laboratórium képes elvégezni. Tehát, ha egyszerre többen is igényelnek efféle vizsgálatot, akkor meglehetősen hosszúra nyúlhat a várakozási idő.
Csakúgy, mint az idő, a pénz is a vizsgálatok összetettségétől függ, valamint a készülék szerkezetétől és attól is, hogy használtak-e a gyártás során kritikus komponenseket (transzformátor, tápegység, stb.), és hogy ezeket hitelesítették-e már korábban, vagy a gyártó által fejlesztett termékekről van szó. Manapság például nagyon népszerű a LED világítás. Ezek esetében be kell tartani a foto-biológiai biztonsági szabványt, ami a lehetséges BlueHazzard, azaz kék fény okozta szemkárosodásra terjed ki, különösen a nagy fényerejű LED diódák esetében.

Meddig érvényes a kiadott tanúsítvány?

A tanúsítvány érvényességi ideje többnyire az értékelő laboratóriumtól függ, bizonyos esetekben azonban korlátoznak a szabályzatok és tanúsítványi rendszerek, melyeknek meg kell felelnünk. A tanúsítványokat általában 3-5 évre állítjuk ki. Érdekes azonban, hogy néhány termékre, melynek a gyártását rendszeresen ellenőrzi a tanúsító szervezet, a tanúsítvány meghatározatlan időre is kiadható.
A termék változása mellett ugyanolyan fontos bejelenteni az alkatrészek módosítását is a tanúsítványt kiállító szervezetnek, és az meghatározza a vizsgálat végrehajtásának szükségességét és annak mértékét. Az egyes irányelvek kiterjednek a szabványok módosításakor fellépő kötelezettségekre is, miszerint az akkreditált személy (NO) értesíti a gyártót az esetleges módosításokról és információval látja el a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

A terméktesztelés segít időben felismerni a lehetséges kockázatokat és kiküszöbölni az ügyfeleket fenyegető biztonsági veszélyeket. Aki hosszú távú tisztességes üzletet szeretne, oda kell figyelnie termékei minőségére. Ha az EU területére szeretnénk szállítani, először járjunk utána a szóban forgó terméknek. Sok esetben a import áruk deklarált tulajdonságai a valóságban nem rendelkeznek a szükséges paraméterekkel.
Azoknál a vállalatoknál, akik befektetnek termékeik tanúsításába, ezek a költségek termékeik minőségében és piaci növekedésükben megtérülnek.

Szeptemberben újabb cikk-sorozattal térünk vissza, melynek témája az "Internet of Things" lesz.

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.