A következő rövid interjúban konkrét gyakorlati példán mutatjuk be, hogy a megfontolt forrasztópáka választás hogyan teszi hatékonyabbá a projekt menetét. Martin Brestovič, az SOS electronic termékspecialistája válaszol a kérdésekre.


Mikor érdemes az ügyfélnek időt szánnia a forrasztó berendezés kiválasztására?

Mindig. A minőségi technika kiválasztását azonban érdemes még inkább átgondolni. Különösen akkor, ha a kezelővel szemben magas követelmények érvényesülnek, hogy az alkatrészek forrasztása során a hibaarány a lehető legkisebb legyen. Például, ha kis forrasztópárnákkal, sűrű sorkapcsokkal, többrétegű nyomtatott áramköri lapokkal vagy földelt (ún. GND) kötésekkel dolgozik.


Case study: Minőségi forrasztópáka vásárlása időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak


Kifejtené ezt bővebben?

Persze. Példának megemlíteném egy ügyfelünk néhány héttel ezelőtti kérését. Egy ZIF foglalatról volt szó nagy processzorok számára, több száz, viszonylag sűrű kimenettel. A rövidzárlat elkerülése ilyen tűsűrűség forrasztásakor még egy tapasztalt szakember számára is nehéz.

Bár a kimenetek többsége jól forrasztható, bizonyos százalékuk túlságosan elvezeti az értékes hőt. Ezek elsősorban a földelt kivezetések, amelyek többrétegű NYÁK-on nagy rézfelületekhez vannak csatlakoztatva. Más körülmények között az alsó fűtés hasznos lenne hasonló esetekben, de egy nagy műanyag ZIF foglalat forrasztásakor annak használata szó szerint bajos lehet.


A megoldás valószínűleg kicsit bonyolultabb lesz.

Tudni kell, hogy a gnd érintkezőkkel történő munkához az ügyfélnek a lehető legnagyobb heggyel rendelkező forrasztóberendezésre, valamint a legjobb hőátadási technológiával ellátott forrasztópákára van szüksége. Az érintkezők sűrűsége azonban ebben az esetben nem teszi lehetővé nagyobb hegy használatát. Bár ez dilemmának tűnhet, a megoldás rendkívül egyszerű.


Létezik-e megfelelő megoldás a termékkínálatban?

Igen. Ebben az esetben azt javasoltuk az ügyfélnek, hogy próbálja ki az ún. aktív Weller forrasztóhegyeket. Ez egy olyan technológia, amelyben a forrasztóhegy közvetlenül gyárilag szilárdan csatlakozik egy kis fűtőelemhez és egy hőmérséklet-érzékelőhöz. Ezen kívül szinte tökéletes hőátadás jellemzi a fűtőelemről a hegyre, valamint nagyon pontos hőmérsékletmérés és gyors reakció a változásokra. Ennek következtében például egy 40-50 W-os aktív hegy felveheti a versenyt a 80 W-nál nagyobb teljesítményű klasszikus forrasztópákákkal.

Case study: Minőségi forrasztópáka vásárlása időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak


Az ügyfél számára ez valószínűleg újdonság volt. Hogyan fogadta?

Óvatosan, de bízott bennünk. Hogy megtapasztalja az eszköz nyújtotta lehetőségeket, kölcsönöztünk neki egy Weller WX 1012 sorozatú állomást, WXMP pákával. Tanácsunkat megfogadva ezt követően a kötésekhez viszonyított lehető legnagyobb forrasztóhegyet választotta, és munkához látott.

Az eredmény pedig az volt, hogy ezzel a technológiával képes volt jól forrasztani a földelt pineket is, amelyek korábban gondot okoztak. Az üzemeltető kényelme mellett természetesen azonnal nőtt a termékek minősége, csökkentek a hibaarányhoz kapcsolódó pénzügyi költségek, valamint a teljes termelés teljesítménye.


Úgy tűnik, a hegyek fontos szerepet játszanak a forrasztás során.

Mindenképpen. Néhány hónappal ezelőtt a honlapunkon rendszeresen megjelenő cikkekben tájékoztattuk vásárlóinkat, hogy a Weller jelentősen kibővítette aktív forrasztóhegyeinek kínálatát. A már eddig is széles skálájú “Micro” méretű hegyek mellett még kisebb “Pico” és nagy teljesítményű (akár 150W) “Ultra” forrasztóhegyek közül is válogathatunk.

Hatalmas hőigényű kötések forrasztására is alkalmasak. Mivel a nagyon gyors reakcióidő és a kis méretekben nyújtott nagy teljesítmény mellett az aktív hegyek kiváló forrasztási minőséget és kevesebb hősokkot is kínálnak az alkatrészek számára, nem szükséges túl magas hőmérsékletet beállítani a kötés nem megfelelő hőátadásának "kompenzálására".

A legnépszerűbb Weller hegyeket készletről kínáljuk versenyképes áron, mivel hivatalos forgalmazók vagyunk. Közvetlen kapcsolatban állunk a gyártóval, aki teljes körű támogatást biztosít ügyfeleink számára. Kérésre egyéb termékeket is tudunk biztosítani, miközben a szállítmányozás rendkívül rugalmas, a választék kiváló minőségű, nagy megbízhatósággal és a reklamációk elhanyagolható szintjével.

Case study: Minőségi forrasztópáka vásárlása időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak

Gyakran foglalkozik a műszaki támogatás keretében hasonló vevői kérésekkel?

Igen, gyakorlatilag napi szinten. Számos konkrét kérdést és kérést kapunk, amelyeket egyénileg intézünk az ügyfelekkel, de úgy gondolom, hogy gyakran ezek a megoldások más ügyfelek számára is érdekesek lehetnek.

A forrasztás témaköre mellett gyakran segítünk pl. megfelelő kijelző vagy műszerház választásában, vagy az alkalmazáshoz illő beágyazott eszköz ajánlásában, de abban is segítségére lehetünk, hogyan ne csökkentse szükségtelenül a hatótávot különböző típusú RFID olvasókkal. Ezekkel a témákkal azonban már egy következő beszélgetés alkalmával foglalkozunk.

Ha érdekli a forrasztás témaköre, vagy megoldást keres hasonló helyzetekre, szívesen adunk tanácsot. Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a info@soselectronic.hu címen.