Az almérők pontosságának ellenőrzése az IoT-ben

Biztosan találkozott már másodlagos- vagy alméréssel, és talán éppen egy efféle mérés takarított meg jelentős összeget Önnek. Vagy épp fordítva? Nem volt pontos a mérés? Mennyire megbízhatók ezek a mérések az IoT világában? Az Applied Precision céggel utánajártunk, és teszteket is végeztünk.

Mik azok a almérők?

A gazdaság különböző területein találkozhatunk velük, akár az ingatlanszolgáltatásokban (például az egyes boltok energiafogyasztásának meghatározására a bevásárlóközpontokban), a termelésben (a villamosenergia-fogyasztás mérése a technológiai folyamat egyes részeiben), és sok más iparágban is.
Modern applikációkkal kombinálva IoT-alkalmazások formájában jutnak el a felhasználókhoz, ahol felbecsülhetetlen értékű, gyakran élő, tiszta vizuális formában szolgáltathatnak adatokat. Közvetlenül telefonon vagy számítógépes monitoron, komplex leolvasások és mérések nélkül.

Az almérésekre nem vonatkoznak a kalibrálás és a mérési pontosság metrológiai követelményei. Ez egyrészt lényegesen olcsóbb előállítást és telepítést tesz lehetővé sokkal nagyobb számban, mint a hagyományos villanyórákkal, és így nagyobb adat-részletességet biztosít. Másrészt pontatlansághoz vezethet a mérésben, és ezáltal a valós mért értékek torzulásához és téves értékeléshez is.

Az első tesztelésre laboratóriumi körülmények között került sor.


1. Laboratóriumi mérés

A méréshez egy PTE (Portable Test Equipment) készüléket használtunk - ez egy hordozható áram- és feszültségforrás, referenciamutatóval kombinálva, 0,02% -os pontossággal.


A műszer csatlakoztatása és a mérés

Az érzékelő lakatfogó adapterrel és feszültségkábelek segítségével csatlakozik a PTE eszközhöz.

PTE segítségével pontosan meghatározott áram- és feszültségértékeket állítottunk elő, amelyeket összehasonlítottunk a szenzor által mért értékekkel is.

Mivel a használt érzékelő nem volt felszerelve a mért teljesítmény metrológiai LED-jelzőjével, így a mért értékeket közvetlenül az alkalmazásból olvashattuk le.Ezeket az értékeket ezután összehasonlítottuk a PTE műszeren generált értékekkel, és kiszámítottuk a mérési hibát.


Az eltérés végleges értéke -3,2% és +2,6% között mozgott, ami megfelelt a kezdeti feltételezéseknek.


2. Terepen végzett mérés

A mérők valós körülmények közötti pontosságának reálisabb értékelése érdekében a második mérést ügyfeleknél telepített eszközökön végeztük el. A méréshez 0,05% -os pontosságú referencia-szabványt, a WS2320A „Working Standard”-ot használtuk.

Az adott telepítés körülményeitől függően lakatfogó adaptereket, ill. FCP (Flexible Current Probe)érzékelőket használtunk az Applied Precision jóvoltából. Ez egy rugalmas áramérzékelő, amely a Rogowski-tekercs elvén alapszik. Külön áramméréshez a Fluke i2500 lakatfogó adapter is használható.

A készülékek csatlakoztatása lakatfogó adapterrel vagy FCP-vel

A mérést ugyanazzal a módszerrel hajtottuk végre, mint az előző esetben, azaz a WS által mért értékek közvetlen összehasonlításával és a MeriTO alkalmazás segítségével.

Ezt követően a WS szoftverrel elemeztük az egyéb mérési paramétereket, amelyek befolyásolhatják a mérési pontosságot.


1. mérés

Tekintettel az áram- és feszültségértékek viszonylag stabil görbéjére az egyes fázisokban, a mérés eredményei konzisztensek voltak, és megfeleltek a laboratóriumi értékeknek.


2. mérés

Ezt a mérést a második fázis nagy torzulása befolyásolta, ami miatt a mért értékek nagyon következetlenek voltak, annak ellenére, hogy a kapott mérési hiba szintén a laboratóriumban mért tartományban helyezkedett el.

Az Applied Precision hordozható tesztberendezését (Portable Test Equipment) és Working Standard termékeit használtuk a méréshez. Amennyiben hálózati analizátorok iránt érdeklődik, választhatja például a Fluke termékeket.


Összegzés

Két tesztnap után jól látszik, hogy az IoT-alapú alkalmazásokban használt mérők pontosságának ellenőrzése igazán fontos. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy két tesztnap nagyon rövid idő az egyes mérők tulajdonságainak pontos meghatározásához. A pontosság javítása folyamatos fejlesztési folyamatot igényel.
A laboratóriumi mérések megerősítették az almérők gyártói vagy rendszerintegrátorai által végzett kalibrálás fontosságát. A kalibráláshoz legalább egy nagyságrenddel nagyobb pontosságú szabvány használata szükséges, mint az almérők feltételezett (meghatározott) pontossága. Az almérések készülékei vagy az azokon alapuló IoT-megoldások felhasználójának szempontjából ugyanolyan mérési pontosságra van szükség, mint a számlázáshoz használt mérők (villanyórák)esetében, hogy az almérés és a számlázási mérés összehasonlítása releváns legyen.

A terepi mérések nagyobb igényeket támasztottak a különböző tranziensek (készülékek be-/kikapcsolása, nagyobb torzítások), a mérők esetleges elektromágneses interferenciával szembeni ellenállás mérésére. Ez magában foglalja az IoT-megoldások megfelelő tesztelésének szükségességét akár gyártásuk során, akár időszakosan az alkalmazás helyén.

Amennyiben érdekesnek találta a témát, és szeretne többet megtudni, forduljon hozzánk bizalommal az info@soselectronic.hu címen.

Tartozékok

Fluke i2500-10 (3676410) FLUKE
Flexible Current Probes 250mm 2500A
Rakt. szám
132573
Gyártó
raktáron 1 db
1 db-tól 49 000,00 Ft
Megrendelem:
  • Kosárba helyez
  • Árat lekérdez
  • A Kedvencekhez ad
  • Figyelemmel követés
  • Összehasonlításhoz hozzáad
FLUKE 434-II FLUKE
Lakatfogós teljesítmény mérő
Rakt. szám
155843
Gyártó
Árat lekérdez
FLUKE 345 FLUKE
Lakatfogós teljesítmény mérő
Rakt. szám
82464
Gyártó
Árat lekérdez
FLUKE 435-II FLUKE
3-fázisú energia-minőség analizátor
Rakt. szám
155844
Gyártó
Árat lekérdez
A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.