A termékszabvány elősegíti a gyors piacra jutást

Elgondolkozott már azon, hogy hogyan keletkezett az elektromos berendezések használatára vonatkozó norma? Ki írta? Ki tesztelte, vagy hozott döntéseket, hogy valóban biztonságos legyen?

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2018.06.12 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

A válasz a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság. Egy globális non-profit szervezet, amely az összes elektromos, elektronikus és ezekhez kapcsolódó technológiákra vonatkozó szabványok készítéséért és közzétételéért felelős.
Az IEC vállalatok, iparágak és kormányok számára biztosít teret a diszkusszióra. A szervezet publikációi alapul szolgálnak az egyes államokban alkotott szabványoknak.

A szervezet közel 200 ezer szakembert foglalkoztat különböző vállalatok, iparágak, kormányok részéről. Szabályokat vitatnak meg, amelyek milliónyi elektromos berendezés tervezése, gyártása, üzemeltetése, ellenőrzése és javítása során játszanak fontos szerepet, hogy azok az elvárások szerint és biztonságosan működjenek. Ezek a szakértők olyan termékek teljesítményén, hatékonyságán és megbízhatóságán dolgoznak, amelyek elektromos áramot állítanak elő vagy használnak, esetleg elektronikát tartalmaznak.

A bizottságban több ezer vállalat dolgozik együtt. Kisvállalatoktól egészen a nemzetközi cégekig. Közös cél vezérli őket: külföldi piacokon értékesíteni minél gyorsabban és kisebb kiadások mellett. A bizottságban való részvétel lehetőséget nyújt számukra a többi vállalattal történő műszaki és szakmai együttműködésre.

Egyetlen tanúsítvány számos piacra
Az IEC segít az egyes országok közötti átlátható és összehasonlítható tesztelésben; egy adott cég például, számos más piacra is közvetlen kijutást kap, ha IEC nemzetközi szabványok betartásával gyártja le a terméket, és az IEC CA (conformity assessment) megfelelőségértékelés alapján végzi el a tesztelést. Elég, ha egyszer, egy helyen végzi ezt el. Az IEC „A” országának tesztelő üzeme által kiadott értékelő jelentés az IEC összes többi tagállámában is érvényes.

És most jön a jó hír. Ön is részt vehet a szabványok megalkotásában és segítheti vállalatát. A részletekért az adott állam IEC bizottságánál érdeklődhet, Magyarországon - IEC National Committee of Hungary

  

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.