A technológiai fejlődés előnyei az orvostudományban

Az egészségügy és a legújabb technológiák összekapcsolása elképesztő eredményekhez vezethet. 

A COVID-19 világjárvány felgyorsította az új orvosi technológiák létrehozásának folyamatát, számtalan kihívás elé állította az egészségügyi szektort, de óriási lehetőségeket teremtett az innovátorok és befektetők számára is. Összességében az egészségügyi technológiai szervezetek finanszírozása rekordszintet ért el, és nincs jele lassulásnak. (Forrás)


Hogyan tükröződnek a digitális technológiák innovációiba történő befektetések az orvostudományban és az egészségügyben?

  1. Különböző betegségek megfizethetőbb, gyorsabb és hatékonyabb diagnosztizálása és kezelése.
  2. Az államháztartás terheinek csökkentése a lakosság egészségügyi ellátásában.
  3. Időben érkező segítség nagyon súlyos betegségek, például rák, AIDS és mások kezelésében.
  4. Segítenek fenntarthatóvá tenni a fenntarthatatlan egészségügyi rendszereket. (Az EU Egészségügyi Miniszterek Tanácsának 2006. évi következtetései szerint.)
  5. Az egészségügyi szakemberek és a betegek közötti kommunikáció és kapcsolatok hatékonyabbá tétele.

A digitális technológiák használatával nemcsak egészségi állapotunkon javíthatunk, meghosszabbítva ezzel életünket, egyúttal megváltoztatjuk az egészséghez, mint olyanhoz, valamint az orvostudományhoz és az egészségügyhöz való hozzáállásunkat.

Mesterséges intelligencia – “Az orvosi fejlődés kulcsa”

A mesterséges intelligencia (AI) teljesen átszervezheti az egészségügyi rendszert, mivel az AI algoritmusok könnyedén elemezhetnek több egészségügyi feljegyzést, készíthetnek kezelési terveket, gyorsabban hozhatnak létre gyógyszereket, és figyelmeztethetnek a potenciális veszélyekre, amelyek korábban váratlan szövődmények formájában jelentek meg. Íme, néhány példa:

  • Startup Chematria virtuális keresést indított olyan biztonságos, jelenlegi gyógyszerek után, amelyek adaptálhatók a 2015-ös Ebola-vírus kezelésére. Az AI algoritmus két olyan gyógyszert fedezett fel, amelyek jelentősen csökkenthetik az Ebola fertőzőképességét.

 

  • A Google Deep Mind nemrégiben AI-t fejlesztett ki a mellrák elemzésére. Ez az algoritmus 11,5 százalékkal felülmúlta az összes humán radiológust az emlőrák azonosításában az előre kiválasztott adatsorokon.

Technológiák világa 2 : A technológia jövője az orvostudományban
3D nyomtatás

A 3D-nyomtatás innovatív orvosi megoldásai felkeltik a figyelmet az egészségügyben, elsősorban azért, mert képesek javítani egyes egészségügyi szövődmények sebészeti eljárásait. Nem csak a szív-, gerinc- vagy foghibák, hanem az emberi test bármely cserélhető részének tökéletes másolatai szélesebb körű megoldásokat kínálnak a páciens egyedi anatómiáján belül.  

Az úttörő biotechnológiai vállalat, a BIOLIFE4D, amely a szövetmérnökségre fókuszál, nemrégiben bejelentette, hogy 3D bionyomtatással életképes emberi szívet hozhat létre, amely alkalmas transzplantációra. Az idegszondák és más, gumihoz hasonlóan puha és rugalmas elektronikai eszközök 3D-nyomtatásának felfedezése segíteni fog a mérnököknek a puha gumi agyimplantátumok 3D-másolatainak létrehozásában, így lehetővé válik a lágyabb és biztonságosabb idegeszközök gyors tervezése, amelyek igény szerint képesek az agyi betegségek kezelésére.

A számítógépes interfészek minden bizonnyal forradalmat hozhatnak az egészségügyben, és általános javulást jelenthetnek az egészség terén. A Neuralink feltételezi, hogy a jövőben a BCI segítségével (brain-computer interfész) elmével tudjuk irányítani a számítógépeket, így nemcsak a mesterséges intelligencia fejlesztése által jelentett veszélyt mérsékelhetjük, hanem a bonyolult agyi rendellenességek jobb megértését és kezelését is elérhetjük. 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon több mint 40 millió ember szenved vakságtól, ezért az emberi szem tökéletes helyettesítésének megteremtése a modern tudomány egyik legforróbb témája. Az egyik legjelentősebb előrelépést a Minnesotai Egyetem kutatói jegyezték fel, akik fényreceptor-rendszert hoztak létre a félgömb alakú felületen többanyagú 3D nyomtatással. Ez a felfedezés jelentős lépést jelent a "bionikus szem" megalkotása felé. A felfedezés forradalmi jellege abban rejlik, hogy a jelenleg használt szemprotézissel ellentétben, amely csak a szem fizikai felépítését és megjelenését helyettesíti, a bionikus szem teljes mértékben működik a szem és az agy meglévő szerkezeteiben. A tudósok által létrehozott szem fotodiódákat tartalmaz, amelyek 25 százalékos hatékonysággal alakítják át a fényt elektromos árammá.

A 3D nyomtatás tehát nagyon ígéretesnek tűnik az orvostudomány számos területén.

Öndiagnózis szelfi által

A mai okostelefonok kamerái már nem csak szelfi készítésre alkalmasak. Nagyon jó kiértékelő eszközökké váltak, amelyek nemcsak a különböző betegségek diagnosztizálására, hanem a betegről szóló részletes egészségügyi adatok közvetlen továbbítására is képesek az egészségügyi személyzet felé.

A Washingtoni Egyetem kifejlesztette a BiliScreen alkalmazást, amely szelfi segítségével teszi lehetővé számos betegség kimutatását, beleértve a hasnyálmirigyrákot is, amely az egyik legrosszabb túlélési rátával rendelkezik az összes rákforma közül, mivel tünetei a csak betegség késői szakaszában jelentkeznek. Az alkalmazási technológia a páciens szemének szkennelésére és az ezt követő bilirubinszint becslésére összpontosít. Például egy olyan betegséget, mint a hepatitis, szabad szemmel csak előrehaladott állapotban lehet felismerni, de a számítógépes látást és a gépi tanulást alkalmazó teszt a betegség enyhébb formáit is képes kimutatni.

Mikroelektro-mechanikai rendszerek (MEMS)

A MEMS komponenseket diagnosztikai, monitorozási, sebészeti és terápiás eszközökben használják az orvosi alkalmazások széles körében.

A jelenkori szenzortechnológia olyan innovatív funkciókat tesz lehetővé, mint a pontos légzés-és légáramlás-megfigyelés a légúti nyomás szabályozására gépi lélegeztetés esetén, intelligens inhalátorok, amelyek figyelik az asztmás betegek állapotát és gyógyszereik adagolását, vagy a gázkeverékek és azok koncentrációjának (O₂, N₂O) pontos szabályzása érzéstelenítés alatt.

Az érzékelők a szivattyú áramlásának figyelésére és a hibák, például légbuborékok vagy beszivárgás észlelésére is szolgálnak, ami hozzájárul a páciens maximális biztonságához és kényelméhez. A vizeletáramlás nagy pontosságú érzékelőkkel történő folyamatos mérése lehetővé teszi a kritikus állapotú betegek akut veseelégtelenségének korai felismerését is.

Sensirion olyan nagy pontosságú érzékelőket gyárt, hogy az áramlási sebesség legkisebb eltéréseit is képes érzékelni. Olyannyira, hogy az infúziós szerelékhez csatlakoztatva az érzékelő valóban érzékeli a páciens szívverését.

obr2788_paf12688e268a.jpg

Áramlásmérés intelligens inhalátorokban

Tanulmányok kimutatták, hogy a légúti betegségek, például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére leggyakrabban használt inhalátorok esetében a betegek az inhalációs gyógyszer beadása során legalább egy alkalommal hibáznak az esetek 70, de akár 90%-ban. Az egészségügyi ellátás költsége pedig nem kontrollált beteg esetén kétszer annyi, mint az ellenőrzött betegeknél.

A technológiai innováció lehetősége ezen gyakori hibák csökkentésére a páciens légáramlásának mérésével az inhalációs készüléken keresztül történő belélegzés során már rendelkezésre áll, és lehetővé teszi a gyógyszeradagolás hatékonyságának növelését, a kezelési adherencia javítását, az egészségügyi költségek csökkentését és végső soron a beteg állapotának javítását.

Bár ezeknek a technológiáknak a gyakorlatban még mindig vannak korlátai, több mint egyértelmű, hogy a tudósok a jövőben ezek fejlesztésére fognak összpontosítani. Az innovatív megoldások azonban a már ismert orvosi kiegészítők fejlesztésére is irányulnak, mint például az alapvető mentőeszközök, rehabilitációs eszközök, laboratóriumi elemzők, speciális világítás, ózongenerátorok, inkubátorok, de a kórházak általános higiéniájának ellenőrzése is.

Technológiák világa 2 : A technológia jövője az orvostudományban

Termékek orvosi alkalmazásokhoz és eszközökhöz

Cégünk, az SOS electronic, mint az elektronikai alkatrészek multinacionális forgalmazója, hosszú távú együttműködést folytat az orvosi alkalmazásokhoz szükséges alkatrészek globális gyártóival. Ezért komplex megoldást tudunk tervezni az orvostechnikai eszközök fejlesztésére és gyártására, olyan alkatrészek felhasználásával, amelyek a legmagasabb minőségi és megbízhatósági követelményeknek is megfelelnek:

  • orvosilag minősített tápegységek, erősített DC/DC átalakítók,
  • kis teljesítményű kommunikációs modulok, antennák,
  • minőségi EMI szűrők,
  • a legmegbízhatóbb páratartalom- és hőmérsékletérzékelők, tömeg- és folyadékáramlásmérők,
  • tartós gombok, erős LED-ek és a legjobb minőségű ventilátorok,
  • intelligens kijelzők és nagy teljesítményű akkumulátorok,
  • nagy teljesítményű ipari számítógépek és beágyazott rendszerek,
  • RFID termékek, RF modulok, megbízható hangszórók,
  • laboratóriumi analizátor-alkatrészek,
  • félvezetők, csatlakozók, műszerházak, kábelek, stb. 

Mindezen elem és sok más „láthatatlan” összetevő valamilyen módon hozzájárul az orvosi szektor technológiai korszerűsítéséhez. Ezen kívül a bevált termékmegoldások segítenek biztonságos és megbízható orvosi alkalmazások fejlesztésében. 

Amennyiben érdeklődik a téma iránt, vagy már dolgozik is egy megoldáson a fent említett területek egyikén, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a info@soselectronic.hu címen.