Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Az SGX Sensortech több mint 60 éve gyárt gázérzékelőket. Széles kínálatukban megtalálhatók a robbanásveszélyes környezetben használható minősített ATEX/IECEx érzékelők és modulok is. (olvasási idő: 5 perc)

A gyúlékony és mérgező gázok koncentrációjának mérésére szolgáló innovatív érzékelőket magas követelményeket támasztó  ipari környezetben való alkalmazáshoz fejlesztették ki, nem csak a bányászatban, a gáz-, az olaj- vagy a vegyiparban, hanem minden olyan területen is indokolt a használata, ahol fennáll a veszélyes gázszivárgás vagy a közvetlen robbanás veszélye.

A termékkínálatunkban helyet kapott SGX Sensortech gázérzékelőiről Miroslav Piskor, az SOS electronic termékszakértője készített áttekintést.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit
SGX Sensortech – a svájci Neuchatel székhelyű gézérzékelő-gyártó


Az SGX Sensortech-et eredetileg 2012 májusában alapították, és a korábban chelmsfordi e2v Industrial Gas Sensors és neuchateli székhelyű e2v Microsensors és MiCS Microsensors cégekből állt. 2016 októbere óta az SGX az Amphenol Advanced Sensors divízió része. Központja a svájci Neuchatelben található, kutatási, fejlesztési és gyártási létesítményei Svájcban, Lengyelországban és Kínában találhatók, együttes gyártási kapacitása pedig évente több millió érzékelő.

Az SGX Sensortech a következőkre specializálódott:

 • elektrokémiai érzékelők 
 • katalitikus érzékelők – pellisztorok
 • NDIR-érzékelők
 • hővezető érzékelők
 • félvezető érzékelők
 • érzékelők a hidrogénszivárgás és az akkumulátor hőrobbanásának érzékelésére 

Technológia és termékek 

Elektrokémiai érzékelők

A célgáz jelenléte kémiai reakciót vált ki a gáz és az érzékelőben lévő oxigén között. Ez a reakció kis áramot hoz létre, amely arányos a jelenlévő gáz koncentrációjával.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Az SGX a hordozható rendszerekhez az SGX-4, EC4 és PS4 sorozatokat kínálja, míg a rögzített alkalmazásokhoz az SGX-7 érzékelő-szériát.


Alkalmazási területek

 • Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit
  biztonsági alkalmazások (mérgező gázok) hordozható és rögzített eszközökhöz
 • bányászat
 • parkolók és mélygarázsok
 • egészségügy
 • olaj- és földgázfeldolgozás
 • folyamatvezérlés
 • állattenyésztés és mezőgazdaság
 • élelmiszertárolás
 • növénytermesztés

Katalitikus érzékelők – pellisztorok

A pellisztorok olyan gázérzékelők,  amelyek a levegőben (vagy oxigéntartalmú légkörben) gyúlékony gázokat és gőzöket érzékelnek az alsó robbanási határértékig (LEL) terjedő koncentrációban. Az érzékelő elem egy kis kerámia "pelletből" áll, egy katalizátorral, amely egy platinahuzal (ellenállás) tekercset vesz körül, ezért a "pellisztor" kifejezés a "pellet" és az "ellenállás" szavak kombinációja.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

A katalitikus érzékelő egy érzékelő elemet – detektort – és egy kompenzáló elemet – kompenzátort tartalmaz. A detektor platinaszálán áthaladó áram körülbelül 500°C-ra melegíti fel a katalitikus anyagot. Ezen a hőmérsékleten a katalitikus anyag elégetheti a célgázt, ami a hőmérséklet növekedését és a platinahuzal ellenállásának növekedését eredményezi. A környezeti hatások, például a hőmérséklet és a nyomás kompenzálására az érzékelő gyárilag olyan kompenzátorral van párosítva, amely nem rendelkezik katalitikus réteggel. A detektor és a kompenzátor általában az ellenállásokkal együtt a Wheatstone-hídhoz csatlakozik. A kimenő jel arányos a gázkoncentrációval.


Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit
Az SGX a következő katalitikus érzékelőket kínálja:

 • pellisztor-párok
 • pellisztor-párok ATEX/IECEx tanúsítvánnyal rendelkező VQ500 és MP7217/7227 tokban hordozható eszközökhöz
 • pellisztor-párok ATEX/IECEx tanúsítvánnyal rendelkező VQ600 tokban rögzített rendszerekhez

NDIR érzékelők

Az NDIR érzékelők (Non-Dispersive Infra-Red) működési elve azon alapul, hogy a célgázmolekulák bizonyos hullámhosszú infravörös sugárzást nyelnek el. Minél nagyobb a gázkoncentráció, annál több sugárzást nyel el a gáz. Például a 4,2 - 4,3 μm közötti sávban a CO2 abszorpciója maximális, amíg a levegőben lévő egyéb gázok elnyelése minimális, a metán pedig 3,23 μm értéknél éri el az abszorpciós csúcsot.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Az IR31SE kivételével minden SGX NDIR érzékelő kétcsatornás konfigurációt használ egy aktív és egy referenciacsatornával. A referenciacsatornából származó jel az infravörös lámpa sugárzásának intenzitásának időbeli változásait, vagy az optikai üreg reflexiójának és a detektorok előtti infravörös szűrők áteresztőképességének változásait kompenzálja.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Az SGX Sensortech analóg kimenettel rendelkező NDIR érzékelők széles választékát kínálja

 • egygázos/egycsatornás, nem tanúsított: IR31SE
 • egygázos/kétcsatornás, nem tanúsított: IR3 sorozat, kivéve: IR31SE
 • egygázos/kétcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel: IR1 (1, 2) széria
 • egygázos/kétcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel, bányászati alkalmazások: IR2 (1, 2) széria
 • kétgázos/háromcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel: IR15T széria
 • kétgázos / háromcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel, bányászati alkalmazások: IR25T sorozat
 • érzékelőfejek – egygázos/kétcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel: IR600 sorozat
 • egygázos/kétcsatornás, ATEX/IECEx minősítéssel, UART és analóg kimenettel: INIR és INIR2 sorozatok

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Hővezető érzékelők

A hővezető érzékelők alkalmasak a referenciagáztól, általában a levegőtől jelentősen eltérő hővezető képességű gázok koncentrációjának mérésére. Ilyenek például a hidrogén, a hélium és a metán.

Az érzékelő két azonos érzékelőelemből áll, amelyek hasonlóak a katalitikus érzékelőkben használt kompenzátorokhoz. Az érzékelőelem úgy van elhelyezve, hogy lehetővé tegye a célgáz expozícióját. A referenciaelem egy lezárt, levegőt tartalmazó házban van elhelyezve, és nem érintkezik a célgázzal. Ha az érzékelőre hat a célgáz, az érzékelő elem körüli légkör hővezető képessége megváltozik, ami kisebb-nagyobb hőveszteséghez vezet, és ez az érzékelőelem hőmérsékletének és így ellenállásának csökkenését vagy növekedését eredményezi.

A hővezető érzékelők nem szelektívek, ezért csak olyan alkalmazásokhoz megfelelők, ahol ismert a célgáz.

Az SGX Sensortech olyan hővezető érzékelőket kínál, mint pl.

 • pellisztor-párok
 • pellisztor-párok ATEX/IECEx tanúsítvánnyal rendelkező VQ500 tokban, hordozható eszközökhöz, és VQ600 tokban, rögzített eszközökhöz)


obr2846_p062c722abc34.jpg
Katalitikus -, NDIR - és hővezető érzékelők alkalmazási területei

 • gázszivárgás észlelése
 • bányászat
 • folyamatvezérlés
 • biztonsági alkalmazások (hordozható és rögzített eszközök)
 • olaj- és földgázfeldolgozás
 • hűtőrendszerek

Félvezető érzékelők (metal oxide semiconductor sensors)

Az SGX Sensortech félvezető érzékelőket (MOS szenzorokat) gyárt MEMS (mikroelektromechanikai rendszer) technológiával, egy MOS nanorészecskékből álló érzékelőréteget és egy szabadalmaztatott poliszilícium fűtőtestet kombinálva.

obr2846_paf7481bd4741.jpg
       

Az érzékelő réteget egy fűtőtest melegíti fel, amely a légkörből származó oxigént negatív töltésű ionok formájában adszorbeálja a nanorészecskék határain. Az oxigénionok megkötik az elektronokat, tehát elektronszegény réteget hoznak létre, ami az érzékelő réteg ellenállásának növekedését (alapellenállás Ro) eredményezi.


Az oxidáló gázok, például az ózon jelenléte több oxigént adszorbeál, ami az ellenállás növekedéséhez vezet. Másrészt a redukáló gázok, mint például a CO, reagálnak az adszorbeált oxigénionokkal, és a korábban megkötött elektronok ismét töltéshordozóként állnak rendelkezésre az érzékelőelemben, ami az ellenállás csökkenéséhez vezet.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

A félvezető gázérzékelők bonyolultabbak, mint más érzékelők, mivel egyesítik a termikus, kémiai és elektromos hatásokat. Az Ro alapellenállás nagymértékben változhat az érzékelőtől és a mérési körülményektől függően, ezért az SGX az Rs érzékelő ellenállásának az Ro alapellenálláshoz viszonyított változását értékeli ki; S = (Rs – Ro)/Ro, ami lehetővé teszi a gázkoncentráció változásának kimutatását. 

obr2846_p15f4d9a9accd.jpg


Az SGX Sensortech miniatűr SMD érzékelőket gyárt, amelyek kompatibilisek a reflow forrasztási eljárással. Egy, két vagy három érzékelőelem és fűtőelem van egy tokban integrálva.Érzékelők az akkumulátor hidrogénszivárgásának és hőrobbanásának észlelésére

Az SGX Sensortech robusztus IP67K érzékelőket kínál:

 • BLD1 – hidrogén, CAN 500 kbps interfész
 • BLD2 – hidrogén, szén-monoxid, CAN 500 kbps interfész
 • TRDU5 (thermal runaway detection unit) – hidrogén, szén-monoxid, ammónia, relatív páratartalom, hőmérséklet és nyomás, LIN 2.1/19 200 Bd

Alkalmasak hidrogén- és elektromos autók tárolótartályaiból, üzemanyagcelláiból és töltőállomásaiból történő hidrogénszivárgás észlelésére, valamint a Li-ion akkumulátorok hőrobbanásának korai észlelésére.

Technológiai összehasonlítás

A különböző szenzortechnológiákra jellemző tulajdonságok összehasonlítása az alábbi táblázatban található.

Ismerje meg az SGX Sensortech gázérzékelőit

Tesztkészletek

Az SGX Sensortech ECVQ-EK3 tesztkészleteket kínál katalitikus és elektrokémiai gázérzékelőkhöz, IR-EK2 az NDIR sorozatú analóg kimeneti (IRxxx) érzékelőket INIR-EK4-et az INIR és INIR2 sorozathoz, valamint MICS-EK1 tesztkészleteket MOS-érzékelőkhöz.


További SGX Sensortech termékekkel kapcsolatos információra vagy műszaki tanácsra van szüksége a termék kiválasztása során? Esetleg egyéb kérdése, kérése van? Töltse ki az alábbi űrlapot, örömmel segítünk!

* A csillaggal (*) jelölt adatok megadása kötelező.

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

Fő termékek


SGX-SURECO SGX SENSORTECH  
SGX-SURECO

Electrochemical sensor, carbon monoxide (CO), 0...1000ppm

Gázérzékelők

Cikkszám: 372096
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 20 db
1 db-tól
5 db-tól
20 db-tól
7 620,00 Ft
6 880,00 Ft
6 380,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad

PS4-O3-5 SGX SENSORTECH  
PS4-O3-5

Electrochemical sensor, ozone (O3), 0...5ppm

Gázérzékelők

Cikkszám: 372068
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 5 db
1 db-tól
3 db-tól
46 700,00 Ft
43 900,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad

MICS-VZ-89TE SGX SENSORTECH  
MICS-VZ-89TE

MOS sensor module, VOC, 0...1000ppb, CO2_eq , 400...2000ppm

Gázérzékelők

Cikkszám: 371819
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 17 db
1 db-tól
2 db-tól
14 db-tól
9 800,00 Ft
9 330,00 Ft
8 360,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad

MICS-6814 SGX SENSORTECH  
MICS-6814

MOS sensor, CO, 1...1000ppm, NO2, 50ppb...5ppm, NH3 ,1...500ppm

Gázérzékelők

Cikkszám: 371824
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 62 db
1 db-tól
2 db-tól
5 db-tól
30 db-tól
4 630,00 Ft
4 510,00 Ft
4 240,00 Ft
3 930,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad

BLD-2 (MICS-BLD2P2) SGX SENSORTECH  
BLD-2 (MICS-BLD2P2)

Battery gases & Hydrogen early leakage detection sensor (H2+CO)

Gázérzékelők

Cikkszám: 371914
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 10 db
1 db-tól
2 db-tól
10 db-tól
13 100,00 Ft
12 800,00 Ft
11 800,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad

INIR2-ME100% SGX SENSORTECH  
INIR2-ME100% new

NDIR sensor, methane (CH4), 0...100%

Gázérzékelők

Cikkszám: 371836
Gyártó: SGX SENSORTECH
raktáron 5 db
1 db-tól
82 800,00 Ft
Megrendelem:
 • Kosárba helyez
 • Árat lekérdez
 • A Kedvencekhez ad
 • Figyelemmel követés
 • Összehasonlításhoz hozzáad
Egyetért a sütik tárolásával?
Üdvözöljük az SOS electronic weboldalán. Mielőtt belépne online világunkba, szeretnénk megkérni, hogy engedélyezze, hogy sütiket (cookie) tároljunk böngészőjében. Hozzájárulása segít abban, hogy hibamentesen nézhesse meg oldalunkat, mérjük annak teljesítményét és egyéb statisztikákat készíthessünk. Mindemellett termékeinket és szolgáltatásainkat szó szerint személyre szabottan tudjuk így kínálni. Harmadik felek számára is biztosítunk sütiket. Nálunk azonban biztonságban érezheti magát.
A weboldal megfelelő működése
Stabilabb műszaki ellenőrzés
Jobb marketing ajánlat

Bővebben a sütikről
Bővebben a személyes adatok kezeléséről