Mi a QR kód?

A QR kód egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. A „QR“ rövidítés az angol Quick Response (gyors reakció) elnevezésből ered, mivel a kódot úgy tervezték, hogy rendkívül gyorsan dekódolható legyen.

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2012.06.22 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

Felhasználási elve abban rejlik, hogy a QR kódot kamerával vagy fényképezőgéppel beolvassák, és egy program visszafejti a kódban tárolt szöveges információt. Japánban a QR kód de facto szabvány lett és a beépített kamerával rendelkező mobiltelefonok többsége dekódolni tudja ezeket a kódokat.

Nem kell megijedni. A QR kódok olvasásához nem kell megszállott kriptográfusnak lenni, elég egy megfelelően felszerelt mobiltelefon, manapság szinte már mind az. Néhány okostelefon már alapból feltelepített QR kód olvasóval rendelkezik, a többire utólag kell feltelepíteni manuálisan. A program elindítása után mintha egy fényképező alkalmazás jelenne meg. Ezután elég „becélozni“ a QR kódot és a program automatikusan lefordítja.

További információkat a QR kódokról, valamint egy listát a mobil alkalmazásokról a http://hu.wikipedia.org/wiki/QR-k%C3%B3d weboldalon találhat.

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.