Megfelelően szellőztet? – A CDM4161a CO2 monitorral azonnal megtudhatja

Zárt térben a széndioxid koncentráció nagyon gyorsan nő. A Figaro CDM4161a kalibrált moduljával ez egyszerűen és megbízhatóan ellenőrizhető.

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2012.06.19 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

A friss levegő CO2 tartalma kb. 400ppm és egy átlagos szobában a CO2 koncentráció már egy órán belül megduplázódik egyetlen nyugalomban lévő ember benntartózkodása esetén. Ha többen is vannak a szobában, akik ráadásul valamilyen fizikai tevékenységet végeznek, akkor a szoba légminőségének megtartásához szükséges légcsere mértéke akár óránként többszörös is lehet. Tartós benntartózkodáshoz 1000 ppm az elfogadott maximális érték, míg a friss levegő érzés határértéke 700 ppm. Magasabb koncentrációnál fáradtság és álmosság jelentkezik és magas CO2 tartalom krónikus problémákhoz vezethet. A fenti példából látszik, hogy milyen gyorsan egészségtelenné tud válni a levegő, például egy rosszul szellőztetett irodában. Természetesen a megfelelő szellőztetés legnagyobb akadálya a fűtési és klímatizálási költségek növekedése.

A készre szerelt Figaro CDM4161a modul kiválóan alkalmas a beltéri CO2 koncentráció ellenőrzésére. A mérési tartomány 400-4000 ppm, mely 0,4-4 V kimeneti feszültségnek felel meg. A modulnak van egy „Kontrol” kimenete is, mely magasra vált, ha a koncentráció meghaladja az 1000 ppm értéket. Ez alkalmas például közvetlen szellőzés vezérlésre. A CDM4161a karbantartásmentes, a gyártáskor előre kalibrálva van, de a „Reset” bemenetre adott magas szint után újrakalibrálható (a 400 ppm érték beállítása).

A CDM4161a használható szellőzés vezérlésre, de valamilyen kijelzővel együtt akár vizuális megfigyelésre is alkalmas. Végül egy ilyen megoldás energia megtakarítást is eredményez a fűtési és klíma rendszereknél, de legfőképpen javítja a beltéri légminőséget.

Részleteket a CDM4161a és TGS4161 adatlapunkból tudhat meg. Az első darabok már raktáron vannak, érdeklődés esetén keressen bennünket az info@soselectronic.hu címen.

Előnyök / jellemzők:

  • egyszerűen alkalmazható
  • hosszú élettartam
  • 400-4000 ppm tartomány alkalmas légminőség mérésére
  • lineáris kimenet a 0,4 – 4 V tartományban
  • alacsony, 300mW-os fogyasztás

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

Tartozékok


TGS 4161 FIGARO  
TGS 4161

Szén-dioxid (CO2) szenzor 350-10000ppm

Gázérzékelők

Cikkszám: 53103
Gyártó: FIGARO
Már nem szállítható tétel
A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.