10A, 96% hatásfokkal – a TLF51801-nek ez nem probléma

Az Infineon modern DC/DC vezérlői, mint pl. a TLF51801ELV, még a komoly kihívásoknak is megfelelnek.

Ez egy régebbi cikk, amelynek közzétételi időpontja 2014.01.08 volt. Némely benne foglalt információ mára már elavult lehet. Kérdésével bátran forduljon hozzánk, szívesen segítünk!

Talán már mindenki tudja, hogy a modern kapcsolóüzemű tápegységek képesek a hatékony feszültségátalakításra és a lineáris tápegységek kiváltására. A készre szerelt DC/DC modulok és az SMPS meghajtók egyre jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, így manapság nem probléma egy kisméretű 10A-es tápegységet építeni. Szükséges kihangsúlyozni, hogy a legtöbb alkalmazáshoz tanácsos bevált, kész modulokat használni (pl. a Traco modulokat), melyeket az adott terület szakértői terveztek. Ennek ellenére bizonyára sok olyan alkalmazás van, ahol több okból is előnyös a saját konstrukció használata. A kapcsolóüzemű tápegység vezérlők kínálata igen széles, közülük most egy modern step-down (buck, lefelé konvertáló) vezérlőt, az Infineon TLF51801ELV típust szeretnénk bemutatni.

A TLF51801 főleg általános robosztussága miatt érdekes, mivel eleve nagyobb áramú (legfeljebb kb. 10A) tápegységek építéséhez lett tervezve. Ezt a MOSFET vezérlő méretezése, a beépített lágyindítás, alacsony és túlfeszültség védelem, hővédelem, beállítható áramkorlát és más tulajdonságok is megerősítik. Nagyon kedvező a maximum 99%-os kitöltési tényező, mely lehetővé teszi a működést a bemeneti és kimeneti feszültség csekély különbsége (dropout) esetén is.

A TLF51801 egy feszültség visszacsatolásos vezérlő, melyhez kettő, a kívánt áramra méretezett, külső N-FET tranzisztorra van szükség. Az áramfigyelés (a SenseLow és SenseHigh lábakon) történhet külső érzékelő (sönt) ellenállás segítségével vagy a nagy hatásfoknak köszönhetően akár az egyik FET tranzisztor belső ellenállását (RDSon) kihasználva is. A TLF51801 a bemeneti feszültség széles, 4,75 és 45V közötti tartományában, valamint 100 és 700 kHz közti frekvencián képes működni, az órajel frekvenciája pedig külső órához szinkronizálható. Az áramkör könnyedén kikapcsolható az „EN” lábon (Enable) keresztül, ekkor a fogyasztása mindössze 2 µA. A beépített hővédelem gondoskodik az áramkör kikapcsolásáról, ha a hőmérséklete 175°C fölé emelkedik. A visszakapcsolás (lágyindítással) 160°C-ra visszahűlés után következik be.

A TLF51801ELV egy vadonatúj típus, ami hamarosan kapható lesz, megrendelésre. Részletes információ a TLF51801ELV adatlapján található.

Érdeklődésével bármely Infineon komponensről, keressen bennünket az info@soselectronic.hu címen.

Előnyök/Jellemzők:

  • modern DC/DC vezérlő nagyáramú tápegységekhez
  • max. 10A-es kimenőáramú tápforrásokhoz tervezve
  • bemeneti feszültség 4,75 – 45V között
  • autóipari alkalmazásokhoz is alkalmas, -40…+150°C közti hőmérséklettartomány
  • felhasználó által beállítható, szinkronizálható frekvencia 100 és 700 kHz között
  • nagyon alacsony lekapcsolási áramfogyasztás (2 µA alatt)
  • beépített lágyindítás (SoftStart)
  • rövidzár és hővédelem
  • könnyen forrasztható SSOP-14 tokozás

Ne maradjon le a hasonló cikkekről!

Önnek is tetszenek cikkeink? Ne maradjon le egyről sem! Nem kerül erőfeszítésébe, mi eljuttatjuk Önhöz.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába.