A billenőkapcsolókon igazán nincs sok hely a műszaki paramétereknek, ennek ellenére számos információt hordoznak. Tartson velünk, elemezzük együtt a Marquardt jelöléseket! Nem sok időt vesz igénybe, érdemes elolvasni.

A. Marquardt logó

B. Marquardt terméksorozat

C. Maximális AC váltóáram

Az elektromos referenciaértékeket, azaz a folyamatos üzemelés során megengedett legnagyobb elektromos terhelések szériánként változnak. A legtöbb Marquardt kapcsoló alkalmas ohmikus terhelések, valamint motorok kapcsolására is. A leírásban zárójelet alkalmaznak, pl. 6 (4) / 250 V AC - a zárójel előtti érték a kikapcsolási áramot, a zárójelben lévő pedig a névleges motoráramot jelöli.

G. Maximális AC váltóáram (Egyesült Államok, Kanada)

Az Egyesült Államokban (UL) és Kanadában (CSA) jóváhagyott kapcsolókra az észak-amerikai szabványoknak megfelelő minősítések érvényesek. A motorteljesítmény HP (Horse Power-lóerő) értékként is megadható. 1 gépi lőerő az a teljesítmény, ami 33 ezer font elmozdításához szükséges 1 lábnyi távolságra, 1 percen belül ( 33000ft-lb/min). 1 lóerő 746W villamos energiával egyenlő.
Ne feledje, hogy a váltóáramú motornak a futó motorral szemben 6-8-szor nagyobb kezdő fogyasztása van. A HP érték jelzi, hogy a kapcsoló alkalmas az adott lóerőre megadott motorterhelésre. Amennyiben ez az adat nincs feltüntetve, a kapcsolót a névleges induktív terhelés 75% -nál tesztelték.

I. Kezdőáram

A rövid kapacitív csúcsáramok értékét a Maquardt a maximális megengedett folyamatos áram értékével tünteti fel. Például 5/100 A 250 V AC. A maximális induktív kezdőáram meghatározására vonatkozó segédlet szerint ez az érték a zárójelben feltüntetett motoráram 6-szorosa, pl. 12(4) A esetében ez 24 A lesz. A klasszikus izzó a legjobb példa a nagy kezdőáramra – az üzemi áram akár 20-szorosát is elérheti.

Az egyenáramú feszültség (DC) értékelése
Mivel az egyenáramú terhelés tartománya nagyon széles és kiterjedt, és nagymértékben függ az alkalmazástól, így az esetek többségében nincs megadva DC érték. Létezik azonban egy íratlan szabály, miszerint a megadott váltakozó áramértékek (AC) megfelelnek az egyenáramértékeknek, de csak max. 30V DC értékig, az élettartam pedig egyharmadával csökken. Például egy 10A 250VAC értékű kapcsoló valószínűleg kielégítően teljesít 30VDC értékig. A kapcsolón feltüntetett egyenáramú jellemzők mindig ohmikus terhelésre vonatkoznak. Az induktív és kapacitív terheléseket mindig érdemes letesztelni.

D. Tanúsítványok

A Marquardt kapcsolók túlnyomó részét az EN 61058-1 vagy az IEC 61058-1 szabványok szerint tesztelték. A kapcsolón megtalálható az ENEC címke (a vizsgáló intézet azonosítójával együtt). Az USA-ban és Kanadában az UL 61058 tanúsítványok alapján hagyják jóvá a termékeket.
Tesztcímkék
ENEC – Európa (https://www.enec.com/members.php?s=2)
UL – USA
CSA – Kanada

Néhány kapcsoló háztartási készülékekhez készült. Ezek megfelelnek az IEC / EN 60335-1: 2001/2002 30. fejezetének követelményeinek. A specifikációban, a rajzon vagy a legkisebb csomagolás címkéjén „G” betűvel vannak jelölve. Ezek a kapcsolók olyan anyagokból készülnek, amelyek átmentek a „Glow Wire” teszteken.

E. Kapcsolási frekvencia

Azoknál a kapcsolóknál, amelyeknél évente 2000 kapcsolási ciklus várható el, a vizsgáló intézet több mint 50 ezer kapcsolási ciklust ír elő. A Marquardt kapcsolók többsége megfelel ezen követelményeknek, és további specifikációként 5E4 szimbólumként (50 ezer exponenciálisan kifejezve) jelöli. Azon kapcsolók, amelyek esetében ez a jellemző nincs feltüntetve, 10 000 kapcsolási ciklusra engedélyezettek.

Élettartam
A mechanikus élettartam az érintkezők elektromos terhelése nélküli lehetséges bekapcsolások száma. Az elektromos élettartamot pedig az az érintkezők megengedett névleges elektromos teljesítményével fejezik ki. Minél alacsonyabb az elektromos terhelés, annál közelebb áll az elektromos élettartam a mechanikuséhoz.

F. Környezeti hőmérséklet 

A megengedett környezeti hőmérséklet jelölése, pl. a T 85 azt jelenti, hogy a kapcsoló az európai biztonsági előírások (EN 61058 vagy IEC 61058-1) tesztelési kritériumai szerint 85°C-os maximális környezeti hőmérsékleten használható. A T85/55 jelölés alapján a kapcsoló teste akár 85°C környezeti hőmérséklet mellett is működtethető, a billenőgomb csupán 55°C-ot bír el.

H. Rating Code UL: R87

Lábtávolság
A legtöbb Marquardt kapcsoló megfelel a teljes hálózatról való leválasztás követelményének. A legtöbb esetben a nyitási távolság 3 mm-nél nagyobb. A teljes lekapcsoláshoz nem alkalmas kapcsolókat a „μ” szimbólum jelöli. Efféle kapcsolók használatakor biztosítani kell a hálózatról való teljes lekapcsolás lehetőségét egy csatlakozó vagy más leválasztó eszköz segítségével. µ = micro-gap, a leválasztott érintkezők távolsága <3 mm.

Raktárkészletünkben hozzávetőlegesen 50 különböző Marquardt terméket „elemezhet”.  Amennyiben valamelyik jelölés nem egyértelmű kérjük, tudassa velünk!

Üzeneteiket a info@soselectronic.hu címre várjuk. Ha egy levél se érkezik, az csak jót jelenthet – minden világos! :)