A viszonylag gyengén, lila fénnyel világító LED diódák ritkán kapnak dicséretet, főleg, ha még drágák is. Akkor miért olyan érdekesek? A választ már valószínűleg sejti is – ezeknek a LED-eknek a fő spektruma a láthatatlan UV-területen található.

Az UV fényt számtalan helyen alkalmazzák. Legyen ez a bankjegyek ellenőrzése, fertőtlenítés, fényérzékeny anyagok megvilágítása (pl. PCB), UV-érzékeny lakkok és ragasztók szárítása, bevonatok ellenőrzése (pl. UV indikátorral ellátott átlátszó lakkok), stb.

A Kingbright két SMD tokozású UV LED szériát is bemutatott:

KTS-2012 - kis teljesítményű LED max. 30 mA, 2,0x1,2mm SMD,

KTDS 3534 - nagy teljesítményű LED 500mA (cca 1,7W), 3,5x3,4mm SMD.

Mindkét sorozat több változatban is kapható domináns hullámhosszuk szerint osztályozva - 365, 375, 385, 395 és 405nm. A kibocsátott fény spektruma viszonylag keskeny – a szélessége hozzávetőlegesen 10nm, 50% fényerősségcsökkenés mellett – tehát ezek valódi UV források, nem csak csekély UV-tartalmú kékfény.

Az UV fotonok nagyobb energiája a LED nyitóirányú feszültségén is megmutatkozik (Vf), ami ezáltal valamivel magasabb értékű, mint a fehér dióda esetében (ami valójában fehér spektrumú kék LED), és ez az érték 3,4 – legfeljebb 3,9V. A széles sugárzási szög (120-150°) a legtöbb alkalmazás számára előnyös.

Az UV LED megközelítőleges ára 0,50 és 7 euró/db a típusától és a domináns hullámhossztól függően, a legdrágábbak a 365 nm-es változatok. Kérésre termékmintákat tudunk biztosítani akár fejlesztéshez, vagy akár gyártási közegben való teszteléshez.

További UV LED-re, vagy egyéb KINGBRIGHT termékekre irányuló kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal az info@soselectronic.hu címen.