Szervizelés és javítás során gyakran szükség van az elosztószekrényben való mérésre, de ugyanakkor szabad mozgásra is, pl. vezérlők esetében. Éppen az ilyen helyzetekhez készült a FLUKE 233 multiméter, amely levehető kijelzővel és vezeték nélküli átvitellel rendelkezik.

A FLUKE mérőműszerei a legjobbak közé tartoznak, és szinte bárhol megtalálhatók. Legyen szó egyszerű háztartási teszterekről, vagy akár komplex laboratóriumi berendezésekről. Azon szakemberek körében, akik magas színvonalú és pontos felszereltségre támaszkodnak a mindennapos gépi javítás és berendezések szervizelése során, szintén nagyon népszerűek.

A Fluke 233 multiméter is ilyen eszköz. Első pillantásra átlagos mérőműszernek tűnhet, de ha jobban megnézzük, akkor rájövünk, hogy a kijelző levehető, és éppen ez a legnagyobb előnye. A kijelző 10 méteres hatótávolságon belül (ideális feltételek mellett akár még távolabb is) vezeték nélküli adatátvitellel működik. Ezáltal a kijelző mindig Önnél lehet, és így nyomon követheti a mérést anélkül, hogy a mérési pontnál tartózkodna. Ez jól jöhet nagyobb gépek javításakor, például amikor a mérés során valamilyen műveletet kell végrehajtania, de a vezérlő más helyen van. Valószínűleg minden technikus került már hasonló helyzetbe a mérés során.

A levehető kijelző több hasznos gombot is tartalmaz. A leggyakrabban használt funkció az aktuális megjelenítési érték befagyasztása, amelyet a HOLD gombbal aktiválhat. További gombok segítségével megjelenítheti a maximális, minimális vagy átlagos mért értéket, beállíthatja a mérési tartományt, és végül, de nem utolsósorban, a kijelző háttérvilágítását is bekapcsolhatja, amelyet rossz láthatóság esetén biztosan értékelni fog.

A készülék további fontos jellemzője a True-rms támogatás. Ennek a funkcionalitásnak köszönhetően a mért mennyiség alakulásától függetlenül is tényleges effektív értéket mérhet. Kiváltképpen nagy segítség áram- és feszültségértékek mérésénél frekvenciaváltók által vezérelt motoronál, amikor is a hagyományos multiméter enélkül a funkció nélkül torzított eredményeket hozna. Természetesen ez csak egy a számos felhasználási mód közül. A True-rms pontos mérést eredményez minden nem szinuszos jelnél.

A műszer természetesen AC/DC feszültség, ellenállás, kapacitás, hőmérséklet (a hozzátartozó szenzor segítségével), frekvencia, AC/DC áram mérésére is alkalmas, és emellett dióda-tesztelést és folytonossági vizsgálatot is végez. A mérési értékek forgókapcsoló segítségével választhatók ki, mint bármely más multiméter esetében, automata vagy kézi tartomány-meghatározás lehetőséggel. A kézi beállítás megkönnyíti az értékek leolvasását, ugyanis így a tartomány az érték stabilizálódásáig változatlan marad. Ez kiküszöbölheti a hibás értékleolvasást, és felgyorsítja a mérést.

Amint azt már ennél a márkánál megszokhattuk, a fizikai kialakítás robusztus, így nem kell aggódnia a kisebb balesetek miatt, mint amilyen az asztalról való leesés. Ezen túlmenően a gumírozott felületnek hála jó tapadást biztosít, ezáltal nem csúszkál a felületeken. A mérésekhez számos tartozék közül választhat, mint például a ToolPak mágneses tartó, különböző mérőfejek és csipeszek.

A kijelző és az alapkészülék is AA elemekkel működnek. A kijelzőt 2 darab, míg az alapkészüléket 3 ilyen elem működteti. Ezen kívül ennél a készüléknél az elemcseréhez nincs szükség a hátlap lecsavarozására sem, tehát nem kell csavarhúzó után kutatnia.

Végezetül pedig ajánljuk ezt a műszert mindazoknak, akik egyszerű és egyértelmű vezérléssel ellátott, kiváló minőségű mérőeszközt keresnek.

További információkkal vagy egyéb FLUKE, termékekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal az info@soselectronic.hu címen.