A cookie-k segítenek szolgáltatásaink nyújtásában, melyek igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. OK Adatlap
DIOTEC

Táplálja LED diódáit a 230V-os hálózatról egyszerűbben és hatékonyabban

Az áramkorlátozó dióda, current limiting diode (CLD) olyan alkatrész, mely képes helyettesíteni az áramszabályzó áramkört. A CLD-n átfolyó áram szinte független a rákötött feszültségtől. Lehetővé teszi a LED-ek közvetlen táplálását és jelentősen leegyszerűsíteni a teljes áramkört.

Az áramkorlátozó diódák már jó néhány éve ismertek, de használatuk nem volt elterjedt, pedig előnyük, hogy számos bekötést leegyszerűsíthetnek, már ismert volt korábban is. A LED fejlesztésekben történt nagy előrelépéseknek köszönhetően az elmúlt néhány évben a CLD használatának előnyei nyilvánvalóvá váltak.

A CLD hasonlóan készül mint a JFET tranzisztor, csak a G és S kimenetei rövidre vannak zárva. A CLD fő paramétere az Ip, ún. „pinch-off“ vagy szabályzó áram. Ha a diódára feszültséget kapcsolnak, az áram csaknem lineárisan növekszik a növekvő feszültséggel. Egy bizonyos feszültségértéknél (általában néhány Volt), az áram eléri az Ip 80%-át és ettől a ponttól csak lassan növekszik tovább elérve az Ip áramot, ez a pont a VL - határfeszültség (limitting voltage).

Az általunk kínált típus a CL20M45, 20mA-os szabályzó árammal, 4.5V-os határfeszültséggel és maximálisan 45V-ig terjedő üzemi feszültséggel rendelkezik. A paraméterekből látszik, hogy ez a dióda 4,5-től 45V-ig használható áramforrásként. Értelemszerűen a terhelés feszültsége jóval nagyobb is lehet. Mivel a 20 mA az általános 5mm-es vagy SMD LED-ek tipikus áramerőssége, így a CL20M45 dióda ideális táplálásukra. Az egyenáramú alkalmazásokban ténylegesen egyetlen alkatrész, CLD dióda, elegendő a tápláló áramkör létrehozására. Egyetlen LED táplálása is lehetséges, pl. egy 12V-os akkumulátoros feszültségforrásból. A nagyobb hatékonyság érdekében azonban érdemesebb egy sorban bekötött LED mezővel sorba kötni. Például egy gépjárműben használatos berendezésben, ahol a tápfeszültség 12 és 14.4V között mozoghat, megfelelőbb 3 fehér LED sorba kötése. Ha
nagyobb áramerősségre van szükség, a CLD-ket be lehet kötni párhuzamosan is.

A CLD-k fő felhasználási területe a nagyobb LED mezők DC vagy AC feszültségről való ellátásában van. Ebben az esetben a CLD-kre jutó maradék feszültség nagyon kicsi, LED diódákon levő feszültséghez képest,így az ilyen áramkörök hatásfoka nagyon magas. Az ábrán látható egyszerű áramkör elegendő LED-ek táplálására a 230V-os hálózatról. Mivel az áramkör nem tartalmaz elektrolit kondenzátort, nagyobb az élettartama a hagyományos áramkörökkel szemben. Kisebb egyenirányító híd használata is elegendő, mivel nem keletkeznek áramcsúcsok a bekapcsolás után a kondenzátorok feltöltése miatt. Ezen elgondolás kimerítő leírása a „Diotec design idea“ linken tekinthető meg.

További információkért, árajánlatért és a szállítási feltételekért lépjen velünk kapcsolatba az info@soselectronic.hu címen.

Előnyök / Tulajdonságok:

  • Áramszabályzó alkatrész - áramforrás
  • Rendkívül egyszerű áramköri bekötéseket tesz lehetővé konstans áramerőséggel
  • 20mA-es áram ideális az 5mm és SMD LED-ek táplálásához
  • Rendkívül egyszerű áramkör LED-ek 230V AC feszültségről történő táplálására
  • Megnövelt élettartam a hagyományos LED tápláló áramkörökkel szemben
  • Maximális leadott teljesítmény 1W
  • SMD tokozás: SMB/DO214AA

Tartozékok
CL 20M45 DIOTEC

raktáron 5400 db

CL 20M45

Analóg áramkör - LED, LCD meghajtó áramk

Current Limiting Diode 20mA/45V 1W SMB

Rakt. szám: 111662
Raktártípus

DIOTEC

10 db-tól 61,70 Ft

20 db-tól 59,90 Ft

200 db-tól 52,20 Ft

1000 db-tól 45,70 Ft

3000 db-tól 43,20 Ft

CL 40M45 (CL40M45) DIOTEC

raktáron 1000 db

CL 40M45 (CL40M45)

Analóg áramkör - LED, LCD meghajtó áramk

Current Limiting Diode 40mA/45V 1W SMB

Rakt. szám: 112269
Raktártípus

DIOTEC

10 db-tól 61,70 Ft

20 db-tól 59,90 Ft

50 db-tól 57,10 Ft

250 db-tól 51,50 Ft

1000 db-tól 45,70 Ft

webdesign © bart.sk

Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák
Hibajelentés

Min változtatna? Talált valami hibát? Vagy szeretne hozzászólni? Ossza meg velünk, az értékes hozzászólásokat megjutalmazzuk. Elég, ha saját szavaival körbeírja a hibát, vagy hozzászólást és megadja elérhetőségét. Köszönjük.

Elérhetőségek